BOWEN TECHNIEK
De Bowen techniek komt van oorsprong uit Australië en is ontwikkeld door Thomas Bowen (1916-1982). Zijn manier van werken is in die tijd revolutionair. Geen harde massages, geen manipulaties maar subtiele bewegingen op het lichaam. Rond 1990 wordt de techniek bekend in Europa. In 2001 wordt de Bowen techniek met succes op honden toegepast door Ron en Sally Askew. Zij ontwikkelen de opleiding tot Canine Bowen Therapeut “European Guild of Canine Bowen Therapists (EGCBT)” in 2003.

De Bowen techniek bestaat uit een korte beweging/ move over spieren, pezen en bindweefsel op bepaalde plaatsen van het lichaam. De move wordt rustig en met een lichte druk uitgevoerd. Tijdens de behandeling zijn er korte pauzes,  de hersenen krijgen dan de tijd om alle informatie van de move (s) te verwerken. Wanneer en hoe lang er een pauze is zal de hond zelf aangeven door bijvoorbeeld even weg te lopen. Een dier kan heel goed aangeven wat hij/ zij wil en wat ze nodig hebben. Bij mensen is er een pauze van ongeveer 2 minuten na een aantal moves.

Bowen is geen massage, maar een subtiele aanraking die balans brengt in het lichaam, daar waar het nodig is. De Bowen Techniek is holistisch omdat het lichaam als geheel behandelt wordt. Bowen kun je inzetten bij  zeer uiteen lopende klachten zoals bijvoorbeeld, pijn, gedrag, trauma, stress en angst. Bij de oudere hond of bij honden met chronische problemen kan het de kwaliteit van leven verbeteren of eenvoudigweg meer ontspanning geven.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig? 
Meestal zijn 3 behandelingen, met een tussenpozen van 1 week, voldoende om een verandering te zien. Sommige honden, zoals de oudere hond, de honden met een chronisch probleem of zeer actieve honden kunnen baat hebben bij meerdere onderhoudende behandelingen. Bij honden met vuurwerkangst is mijn advies 2 tot 3 behandelingen voor oud en nieuw en 1 behandeling in de 1e week van Januari. Voor mensen is het geheel afhankelijk waarvoor men komt, na ongeveer 2 tot 3 behandelingen kun je beoordelen of er meer behandelingen nodig zijn.

Tijdens de behandeling
Gewenst is dat de eigenaar bij de behandeling van de hond blijft. Ook bij kinderen is het noodzakelijk dat 1 van de ouders of verzorger bij de behandeling aanwezig is. Ik werk graag in stilte tijdens de behandeling zodat ik mij helemaal op jou of op je kind of hond kan concentreren. Als ik kinderen of dieren behandel gebeurt de behandeling in het tempo van het kind of van de hond en ik respecteer zijn/ haar keuze vrijheid.

Ondersteuning bij
Bowen voor honden kan ondersteuning geven bij:

stress
pijnklachten
gedragsproblemen
de oudere hond met ouderdomskwaaltjes
voor of na een operatie
angst
hyperactiviteit
etc.

De Canine Bowen Techniek is een aanvulling op, en geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts!!

Voor de behandeling is het belangrijk dat uw hond is onderzocht door een dierenarts. Deze stelt de diagnose indien nodig.

WAT ANDEREN ZEGGEN

 

Nickey

Met Nickey ging het op zich een heel stuk beter dan vorig jaar. Sinds jouw Bowen massages heb ik een heel andere hond! Ze gaat nu zelfs op haar manier spelen. Echt, het wordt nu pas een échte hond.
Lees meer…

Chica

Ik zat gister net te denken om je wat te laten weten over Chica’s oud en nieuw. Ik ben superblij zo rustig als we het door zijn gekomen. Ze reageerde de hele decembermaand vrij rustig op knallen.
Lees meer…

 Billie

Volgens mij heeft bowen Billie wel positief beïnvloed! Zoals al gezegd, het tussendoor overgeven (door spanning) is eigenlijk zo goed als verdwenen (dat is heel fijn).
Lees meer…

Zaïre

In januari 2011 haalden we Zaïre, een zes maanden oude kruising Mastin, op uit het asiel. Ze was voornamelijk in contact geweest met soortgenoten, nauwelijks met mensen. Omdat we
Lees meer…

Bowen voor mensen
Voorbeelden van klachten die goed kunnen reageren op Bowen en of Emmett therapie bij mensen zijn o.a:

Rugpijn en ischias Fibromyalgie
Ongelijke beenlengte Chronische vermoeidheid en M.E.
Nek-, schouder- en whiplashklachten Stress, angst en overspannenheid
Knie- en enkelklachten Astma en bronchitis
Sportblessures Hooikoorts
RSI (o.a. muisarm en tennisarm) Spijsverteringsklachten
Migraine en hoofdpijn Menstruatie- en hormoon- overgangs klachten
Oor- en kaakpijn Zwangerschapsklachten
Bedplassen (bij kinderen) Allerlei Allergieën

Ik werk zowel met mens als met dier, waarbij combinatie behandelingen al lang geen uitzondering meer zijn!!

Trauma release

Mijn zoektocht naar hoe anders omgaan met dieren heeft er uiteindelijk ook toe geleidt dat ik mijn eigen trauma release ontwikkeld heb, zonder een vaste omkaderde methode of technieken van een ander. Vanuit afstemming en in contact zijn, weet ik precies wat er nodig is. Door de jaren heen heb ik een ervarings- koffertje opgebouwd met allerlei tools waarmee ik kan werken of kan inzetten om het trauma boven water te krijgen en tevens in beweging te zetten, waardoor het uiteindelijk getransformeerd kan worden.

Ook bij Trauma Release werk ik holistisch. We gaan op zoek naar de oorsprong van het trauma. Dat kan in dit leven ontstaan zijn, maar mogelijk ook vanuit de conceptie of al eerder. Als ik weet waar het trauma is ontstaan, kijk ik verder waar de blokkade zit in het lichaam. Dit kan een fysieke blokkade zijn, maar ook emotioneel, mentaal of energetisch. Om de blokkade in beweging te zetten, maak ik o.a. gebruik van bowen*, energetisch werk, bachbloesem remedies, etherische oliën, stemvorken, edelstenen, healing arts frequenties en licht frequenties.

Trauma release is proceswerk. Wanneer de blokkade in beweging is gezet is het belangrijk om het advies wat je meekrijgt nauwkeurig op te volgen. Dit kan bijvoorbeeld verandering van voer zijn, stress reductie toe passen, bepaalde situaties vermijden, bachbloesems inzetten of bepaalde supplementen, zelfreflectie toe passen. Na de sessie is er maximaal 6 tot 8 weken later contact over hoe het gaat en of er nog iets aangepast moet worden, dit kan via de mail of telefoon. Dit eenmalig contact hoort bij de sessie. De verantwoording ligt hierbij de eigenaar.  Bij diepe trauma’s of meervoudige trauma’s zijn meerdere sessie nodig.