‘A dog is the only one on earth that loves you more than he loves himself’ – Josh Bilings

Bobbie

Canine Bowen Techniek

Volgens mij heeft de Canine Bowen Techniek Billie wel positief beïnvloed! Het tussendoor overgeven (door spanning) is eigenlijk zo goed als verdwenen. Dat is heel fijn! Oud&Nieuw zelf was voor haar niet leuk, nog wel angstig en gespannen. De week erna nog angstig aan het einde van de middag (als het donker wordt) maar ze gaat naar buiten en doet haar behoefte zonder problemen, en is een heel stuk minder gespannen (dan een jaar geleden). Dus dat is zeker een positieve ontwikkeling!  

Groeten Tanja

Chica

Oud & Nieuw (Canine Bowen Techniek)

Ik ben superblij zo rustig als we het door zijn gekomen. Ze reageerde de hele decembermaand vrij rustig op knallen. Het heeft me enorm geholpen dat ik zelf wist wat ik kon doen als ze schrok van een knal. Dat maakt mij al rustiger, en daarmee Chica ook denk ik. Verder heb ik veel baat gehad bij de Puur rust en Puur nervositeit. Vooral bij Puur rust (poeder over haar eten wat ik vanaf begin december heb gegeven) merkte ik meteen effect. En dan de Bowen behandelingen. Die hebben zeker ook bijgedragen aan haar rust en veel meer stabiliteit. Ik vind het wel moeilijk om te plaatsen wat precies de effecten daarvan zijn. Ze was na de eerste behandeling wat rustiger, na de tweede behandeling heb ik qua rust niet veel gemerkt, ze bleef hetzelfde. Ze was de zondag erna ziek, overgeven en heel sloom. Daarna weer gewoon fit. Wat me wel opviel was dat ze heel veel volop gespeeld heeft tijdens oud en nieuw. En dat tussen de knallen door. Normaal loopt ze dan een paar dagen mank, maar dat ze tegen de verwachting in een halve dag wat mankte, maar daarna was het over… Zou dat ook nog met de Bowen te maken kunnen hebben? Verder de week na oud en nieuw is helemaal normaal verlopen, niks bijzonders waargenomen bij Chica. Ben erg blij met de vuurwerkcursus die ik bij jullie heb gedaan en de behandelingen hebben in mijn beleving zeker bij bijgedragen. Dankjewel daarvoor. Ik zag op tegen de decembermaand toen ik haar reactie op een paar knallen zag in september. Maar dit is echt boven verwachting geweest, veel rust met elkaar. Om 12.00 uur snachts was het voldoende om bij haar binnen te zijn, en haar schouders vast te houden. De volgende dag was ze weer helemaal oké. Ik hou Chica’s poot in de gaten en vind het fijn om te checken of nog een keer een Bowen sessie kan bijdragen aan verder herstel van haar poot. Voor nu gaat het heel goed.

Hartelijke groet,

Esther

Nickey

Oud & Nieuw (Canine Bowen Techniek)

Met Nickey ging het op zich een heel stuk beter dan vorig jaar. Sinds jouw Bowen behandelingen heb ik een heel andere hond! Ze gaat nu zelfs op haar manier spelen. Echt, het wordt nu pas een échte hond.

Oud en nieuw heeft ze in vergelijking met vorig jaar redelijk goed doorstaan. Ze zocht veel steun bij mij en als ik niet in de buurt was, was ze wel onrustig zei mijn man. Dat bleek ook wel want waar ik ging, van de wc/bed/badkamer etc, daar was zij ook. Maar het werkte! De dagen voor oud en nieuw zijn we elke dag het bos in geweest om haar uit te laten. Op de dag zelf, was ze, na het bos, tot zo’n 22.30 goed hanteerbaar. Ze heeft veel tegen mij aangelegen op de bank. Ineens begon ze toen te hijgen en te bibberen, maar toen waren ze ook in de brandgang en achter in de straat extreem aan het knallen. Ik heb haar toen haar thunder shirt aangedaan, wat ‘Bach rescue’ druppeltjes gegeven en mevrouw lag als een oude dame écht compleet knock out tussen mij en de bank tot middernacht. De rest van de nacht lag ze onder ons bed. Helaas wisten ze hier in de wijk van geen ophouden en hebben we er nog een paar dagen van mogen ‘genieten’. Jammer want op 1 januari was Nickey écht helemaal vrolijk en ontdooid en stond te springen om buiten te gaan spelen. Maar dat was maar van korte duur waardoor ze tot nu toe nog wel erg alert is buiten. Ik heb in elk geval onwijs veel vooruitgang gezien in Nickey en wilde binnenkort nog een afspraak maken voor een sessie als dat kan? Gewoon om te zien of je de eventuele spanning die er nu nog in zit, er ook uit kan krijgen. Ze is écht op de goede weg! 🙂 Woorden schieten tekort als ik zie wat jij in die paar sessies al voor elkaar hebt gekregen dus ik ben één van jouw wandelende advertenties geworden voor baasjes met problemen hier in de buurt. Dus mocht je telefonisch geterroriseerd worden vanuit Petenbos, dan zou het zo maar kunnen dat ik de aanstichtster geweest ben haha.

Een klein pootje van Nickey en groetjes van mij, Alise

Zaïre

Canine Bowen Techniek

In januari 2011 haalden we Zaïre, een zes maanden oude kruising Mastin, op uit het asiel. Ze was voornamelijk in contact geweest met soortgenoten, nauwelijks met mensen. Omdat we haar goed wilden leren kennen en begrijpen zijn we vrij snel na haar aankomst naar My Dogs Mind (toen nog hondenschool Alfa) gegaan. Ze ontwikkelde zich tijdens de A-, B-, C- en D-cursus van een angstige, onzekere hond tot een leergierige hondstrouwe viervoeter. Ondanks het goede resultaat van de cursussen zeiden we regelmatig tegen elkaar: “Het lijkt wel of er een onzichtbare kooi over haar heen zit”. Het idee dat het wel goed met haar ging, maar dat ze nooit helemaal ontspannen en vrij was.

Toen Marian in 2013 op zoek was naar oefenhonden voor haar opleiding Bowen hebben we Zaïre meteen aangemeld. Zaïre kende Marian, was zichtbaar blij met haar en onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ begon Zaïre aan haar sessies Bowen. Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet hoe het precies werkt, maar we waren en zijn extreem aangenaam verrast over de uitkomst, telkens weer. Na de eerste oefenavond was Zaïre doodmoe. De volgende dag daarentegen zagen wij een waanzinnig vrolijke, uitbundige, zelf initiatief nemende hond, bulkend van de energie. Het leek of Marian de onzichtbare kooi had weggehaald. Na een aantal bijeenkomsten bleek dat gedrag stabiel aanwezig te blijven. Heel fijn.

Tijdens een hectische periode eind 2014 merkten we dat de spanning bij Zaïre langzaam opliep. Ze deed vaak kribbig naar onze andere honden en de kat en ze trok zich terug. We hebben Marian gebeld, overlegd en zijn opnieuw begonnen met Bowen. Het had vrijwel direct effect. Ze ontspande, zocht weer toenadering en reageerde zich steeds minder af op de andere dieren. Eerst dachten we: dit is toeval, maar na drie behandelingen wisten we het zeker. Het doet echt wat. Zaïre lijkt nu in staat zelf ongemak te laten verdwijnen. En wij weten beter hoe we haar daarbij kunnen begeleiden.

Inmiddels zijn we er 100% van overtuigd hoe belangrijk het is goed naar je hond te kijken, te observeren, te luisteren en honden de kans te geven duidelijk te maken waar ze behoefte aan hebben, zodat ze dat ook kunnen krijgen. Het maakt ze zekerder, meer ontspannen, blijer, meer zichzelf.

Zaïre zal waarschijnlijk nooit een allemansvriend worden. Dat hoeft van ons ook niet. Ze is nu wel een hond die weet hoe ze situaties en mensen tegemoet kan treden – niet meer reactief en bang, maar met zelfvertrouwen.

Ellen & Bob

Dobber

Individuele begeleiding

Wat ben ik blij dat ik getipt ben om naar jou toe te gaan. Dobber was buiten niet te hanteren, ontzettend agressief naar mensen en andere dieren. Ik wilde hem zo graag een kans geven, zag al snel in dat dit gedrag voor mij niet te hanteren was. Ik had al meerdere therapeuten bezocht, het gedrag werd alleen maar erger. Toen Dobber mij ook beet, was ik radeloos. Gelukkig kreeg ik jouw nummer. Ik zal nooit vergeten wat je deed. Dobber mocht van de lijn af en ik vond het doodeng, bang dat hij je zou bijten. De kalmte die je uitstraalde vergeet ik nimmer meer, zo ook de reactie van Dobber. Hij keek naar je en je bleef gewoon zitten kijkend naar de lucht. Vol verbazing keek ik toe, hoe hij langzaam je schoenen besnuffelde en aan je spullen rook. Met zoveel rust in je stem zei je mij, het komt wel goed. Ook al had ik geen flauw idee wat je ging doen, alleen die opmerking van jou, viel er al een last van mijn schouders. Je keek en vertelde over stress. Je vond Dobber niet dominant zoals mij altijd verteld werd. Ik was perplex en ook verward, totaal andere benadering en inhoud dan dat ik gewend was. Na een poosje was Dobber volkomen op zijn gemak, ik heb hem zelden zo rustig gezien bij mensen. Doordat hij zo reageerde werd ik enorm getriggerd in de goede zin van het woord. Ik ben zo blij dat ik heb door gezet, zie me nog lopen met Dobber aan een tuig en lange lijn. Ik was er totaal niet gerust op. Je hebt mij zoveel meer geleerd dan ik ooit had kunnen hopen. Ik vertrouw mijn hond weer en Dobber vertrouwt mij. Het was een hele weg, zeker voor mij, mijn eigen trauma’s aankijken. ik dacht dat ik voor mijn hond bij jou kwam, maar de verandering zat bij mij. Ik ben diep onder de indruk van je kennis, zowel over honden en over mensen.

Onze dank ik groot

Marrit en Dobber

Fidel

Speuren

Fidel komt uit Bulgarije en was ontzettend bang voor van alles. Mensen, kinderen, verkeer andere honden, geluiden, noem het maar op of hij reageerde angstig. Na 2 individuele begeleidingen bij jou zijn we verder gegaan met speuren. Op het moment dat we daarmee zijn gestart zagen we hem groeien in zijn gedrag. Hij vond steeds minder dingen eng. zeker als hij aan het speuren is. Dan is hij zo bezig met zijn neus dat hij langs mensen op kan lopen. Helemaal trots als hij iets voor ons vind wat we kwijt zijn. Kinderen is nog een dingetje voor Fidel. we hebben er alle vertrouwen in, dat hij ook hierin nog groeit.

Harry en Mienke